Friday, April 24, 2009

Ahli Homeopathy Malaysia, Nik Bazilah Hakimah bt Dr Nik Omar dihantar Melawat Homeopathy Di Jepun

Tokyo: 10-17th April 2009

Fakulti Perubatan Homeopathy telah memilih Nik Bazilah Hakimah bt Nik Omar, selaku Pengurus Pusat Perubatan Homeopathy Damansara Utama Uptown untuk melawat sambil belajar Homeopathy Di Jepun.

Sungguh pun Jepun dianggap baru dalam dunia Homeopathy dimana yang kita kenali sekarang Homeopathy boleh dikatakan diperkenalkan pada tahun 1996 oleh Dr Torako Yui. Amat menajubkan dimana Dr Torako telah dapat menubuhkan satu Persatuan Homeopathy Toranoko pada thaun 1996 hingga kini ahlinya berjumlah 20,000 orang.

Nik Bazilah sempat menmu bual dengan wakil Persatuan Homeopathy Jepun atau Japanese Homeopathgic Association Mrs Yoshitsuo Kuramoto di Tokyo dan bertukar-tukar pendapat dimana phak persatuan homeopathy Jepun menjemput ahli Fakulti kita datang ke Jepun untuk memberi ceramah tentang perubatan Homeopathy masakini.

Cara Rawatan di Jepun:
Mereka menggunakan classical homeopathy seperti mana yang diajar oleh Prof Dr Nik Omar di Malaysia. Ada juga digunakan combination namun hampir 80 % prescripsi adalah single remedy.
Mereka juga ada menggunakan ubat kosmetik dari bahan-bahan homeopaty
Antara nama-nama homeopath di Jepun: Misao Shigihara President of Nipon Homeopathy Midwife Organization, Miss Mineo Hotta, Nipon Homeopathy Centre Tokyo, Shoji Shin Nipon Homeopathy Centre Otta, Atsuko Masuda Nipon Homeopathy Centre Hiroshima.

Mereka juga akan datang untuk menghadiri Konference Homeopathy yang akan kita adakan di Malaysia pada 4 -5 Oktober 2009 di Kuala Lumpur.
Bila disebut Homeopahty di Malaysia mereka kenal nama Prof Omar, President Homeopathy di Malaysia.

Foto; Sekitar lawatan Nik Bazilah di JHA, Tokyo

No comments: