Tuesday, June 9, 2009

Doktor Yang Tahu Segala-galanya, Akhirnya Tidak Tahu Apa-Apa

Berikut adalah petikan satu wawancara yang dirakam oleh seorang wartawan di Belgium yang menemu ramah Dr Luc, dari Belgium.

[ Dr Luc adalah seorang doktor berkelulusan MD, doktor biasa, tetapi kini telah menukar profesionnya 100% kepada 'Pengamal Perubatan Homopathy' di Belgium'

Wartawan [ W] : Bolehkah saya menemu ramah anda ?

Dr Luc: Silakan, saya bersedia.

W: Kenapa anda memileh homeopathy sebagai kerjaya anda ?

Dr Luc: Saya adalah berkelulsan doktor bedah atau MD dari seorang kolej perubatan di Belgium. Setelah saya lulus ilmu kedoktoran, saya amat berbangga menjadi seorang doktor yang cukup terlatih dan saya beranggap saya seorang yang bijak, kerana telah lulus kedoktoran. Saya beranggap ilmu saya melebihi segala yang patut saya ketahui.

Namun setelah dua tahun saya praktik sebagai doktor MD disebuah hospital kerajaan, saya mula merasa kecewa kerana banyak kes yang tidak dapat saya sembuhkan melalui perubatan yang saya amalkan. Saya ingat saya tahu segala-galanya dalam perubatan, saya seorang yang bijak, namun disini baru saya tahu, bahawa saya sebenarnya tidak tahu apa-apa untuk merawat kes-kes begini

Kes 1: Seorang budak perempuan berusia 15 tahun, datang menemui saya kerana sakit kepala yang kronik. Puas saya memberi ubat pain killer, namun penyakitnya tidak juga baik-baik. Akhirnya saya tidak tahu apa yang harus saya lakukan.

Kes 2: Seorang wanita berusia 35 tahun datang menemui saya kerana mengalami allergik, bersing, gatal-gatal badan, ketat hidung setiap kali perubahan cuaca [ pada hal di Belgium kita boleh mengalami 3 kali perubahan cuaca dalam satu hari, memang begini cuaca di Belgium] Puas saya memberi ubat seperti anti histime dan akhirnya streiod, namun, tidak juga boleh meyembuhkan penyakitnya, saya amat kecewa.

Kes 3: Seorang kanak-kanak yang berusia 7 tahun datang menemui saya untuk meminta ubat untuk berhentikan kencing malam - bed wetting. Pada usia seawal 1 tahun hingga 7 tahun, kanak-kanak ini masih lagi mengalami kencing malam yang berterusan. Saya memberi bermacam ubat allopati, namun masalah tidak dapat diselesaikan. Sekali lagi saya kecewa

Akhirnya setelah 5 tahun saya menjadi doktor biasa, saya mula mencari-cari perubtann alternatif dan saya mula membaca buku-buku homeopati, semakin hari semakin yakin, bahawa inilah perubatan untuk saya, inilah satu perubatan yang benar-benar perubatan untuk saya mengamalkannya. Saya mula belajar homeoati dengan seorang doktor homeopati terkenal di Belgium dan Germany, akhirnya saya menjadi doktor homeopati hingga hari ini dan banyak kes-kes yang tidak boleh dirawat oleh perubatan biasa kini dapat saya selesaikan dengan mudah mengikut cara homeopati.

Pada hari ini, saya masih mendoakan agar pesakit saya dalam kes No.1 datang balik berjumpa saya kerana kini saya sudah menemui ubat untuk chronic migrine atau chronic headache dalam homeopati yang banyak sudah disembuhkan melalui homeopati iaitu Belladonna, Nux Vomica atau Chamomilla.

Untuk Kes 2: Saya kini sudah mempunyai ubat homeopati yang amat sesuai untuk allergic iaitu Dulcamara atau Drosera dan untuk

Kes 3: Saya juga mempunyai beberapa ubat homeopati yang baik untuk merawat kes-kes kencing malam atau bed wetting dengan menggunakan ubat Acid Benz atau Lyco. Dimana saat ini telah ramai kanak-kanak yang mengalami masalah ini sayatelah selesaikan dengan ubat-ubat homeopati.

Kini Dr Luc bukan sahaja mempunyai ijazah MD malah beliau juga mempunyai Diploma in Homeopathy dan Diploma in Acupuncture.

Hal yang sama berlaku kepada doktor-doktor terdahulu seperti Dr Samuel hahnemann, Dr Hering, Dr Kent, Dr Jousset, Dr Boericke, Dr Nash., Dr Boger dan 80,000 lagi doktor-doktor dari seluruh dunia yang bertukar profesion mereka dari doktor biasa kepada doktor homeopati - Allahu Akhbar !!

Di India sahaja terdapat lebih dari 500,000 orang pengamal homeopati diseluroh India.

Hanya orang yang bijak memilih homeopati.
Orang yang menentang homeopati, mungkin orang yang cetek fikirannya. Selalunya orang yang cetek atau sempit fikirannya, begitu....


Akan disambung semula. Lain-lain Info lihat laman ini

No comments: