Friday, May 21, 2010

Gonorrhoea / Kencing nanah

Juga dikenali sebagai: VD, STD, Kencing nanah, Kencing Sakit, Infeceksi Air Kencing, Air Kencing Kotor, Penyakit perempuan.

Terjadi: Darui hubungan kelamin - Pembawa utama pelacur perempuan, atau tidak pelacur, tetapi girl friend yang sukar bertukar-tukar lelaki.

Isteri Di Rumah terkena penyakit ini kerana 'suami' miang dan buat seks dengan perempuan diluar rumah yang membawa penyakit ini. Akibatnya isteri dirumah 'kena' jangkitan ini.

Gejala Utama: Kencing Sakit, kencing Pedih, kencing nanah, kencing campur darah.
Gejala ini timbul satu minggu selepas mengadakan hubungan kelamin atau seks dengan pasangan anda atau lebih dikenali sebagai 'pembawa' atau carrier.

Gender: Boleh terjadi sama ada dikalangan lelaki atau perempuan.
Kalau perempuan biasanya: healthy carrier dimana perempuan tidak sedar dia adalah pembawa kuman ini secara senyap. Kerana dikalangan perempuan, simtomnya tidak begitu ketara. Cuma yang ia alami sakit ringan iaitu kencing pedih. Jika perempuan itu ada keputihan, ia bertukar dan disangkanya hanyalah penyakit keputihan atau leucorrhoea.

Penyakit ini boleh dirawat dan boleh disembuhkan. Namun harus dirawat dengan betul. Rawatan berterusan selama 6 bulan dengan homeopati.
kalau makan antibiotik, kuman boleh hilang dalam masa satu hingga dua minggu.
Serangan boleh berulang selepas 1 ,2 atau 3 bulan. Serangan kedua boleh berulang hingga ke bulan ke 6. Virus ini boleh hidup 3 tahun dalam badan pesakit.

Saya ada beberapa pesakit yang mana penyakit ini telah meyerang setiap waktu hingga 15 tahun lamanya.

No comments: